Cara Nak Buat Jeruk Petai Tradisional

Didihkan air dan apabila mendidih masukkan petai dan rebus. Ulasan tentang Cara Menampilkan Menu Bar Yang Hilang Pada Excel.


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi

Bila tangkai petai suam-suam.

. Cili Gula dan garam Cara-cara penyediaan. Cara untuk membuat Petai Jeruk Basuh Petai dulu. Kali ini kita akan lihat kaedah jeruk atau basah.

STOP Beli Jeruk Mandarin Kalau Kulitnya Muncul Tanda-tanda ini Bakalan Nyesel. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus. Cara Membuat Petai Jeruk Jeruk Petai.

Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Cara untuk membuat Petai Jeruk Basuh Petai dulu. Memang lagi banyak petai lagi leceh nak proses tapi.

Basuh sekali lagi dan toskan airnya. 1 Gunting papan-papan petai ini menjadi pendek-pendek. 5 buah jeruk nipis yang sudah diperas.

Lebih sedap jika dikupas kulit. So today saya akan terangkan cara-cara. Lepas dah menggelegak celurkan petai sekejap.

1 buah jeruk limau. Agak-agak muat untuk dimasukkan ke dalam periuk. Berikut cara pembuatan pestisida alami dari jeruk nipis.

Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Bilas dengan air dan kemudian rebuskan ia selama beberapa minit sehingga ia. Mata petai pula potong.

Selepas itu ambil petai dan celur sekejap sahaja agak. Mata petai pula potong. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam.

Pastikan petai yang segar muda biji besar-besar untuk kepuasan berganda. Bermakna hantu petai tak akan kehabisan stok petai walaupun bukan musim. Rebus air sehingga menggelegak.

Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Tambah air dalam periuk dan buka api Masukkan petai dan rebus sehingga kulit petai bertukar warna Segera alihkan petai didalam bekas lain Biarkan sehingga petai sejuk. 1 Gunting papan-papan petai ini menjadi pendek-pendek.

CARA-CARA PENYEDIAAN JERUK PELAM MUDA Mula-mula basuh bersih buah pelam Selepas itu potong 4 atau ikut suka nk besar mana Rendam dgn air kapur lebih kurang. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam. Apabila kulit petai bertukar warna angkat dan toskan airnya.

Cara buat petai jeruk. Bila mengidam je stok dah ada banyak dalam peti mudah bila nak makan. Patahkan la dalam 345 biji petai setiap 1 pc Pastu masukkan dalam periuk kuali dan masukkan air hingga tenggelam petai Letakkan atas dapur dan bila air mula mendidih.

Celur petai sekejap supaya senang nak picit bagi. Nak lagi mudah keluarkan isi siap-siap dari kulit. Agak-agak muat untuk dimasukkan ke dalam periuk.

Gula dan garam Cara-cara penyediaan. 3-4 sudu garam Air masak Asam gelugur Cara penyediaan. Mula-mula panaskan air dalam periuk.

Pertama sekali panaskan air sehingga menggelegak. Langkah 1 Borong petai banyak-banyak. Bilas dengan air dan kemudian rebuskan ia selama beberapa minit sehingga ia.

Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus. Petai merupakan sejenis ulam yang di gemari di kalangan rakyat Malaysia sama ada di makan mentah di masak sambal ataupun di buat jeruk. Campuran 1sb garam 2sb cuka air agak-agak boleh tutup isi petai Air Cili api Cara-cara.

20 lembar daun jeruk nipis yang sudah ditumbuk. Rebus sekejap sahaja hingga kulitnya agak lembutMak aku kata nak tau kulit dah lembutamnil satu cuba picit supaya isinya keluarJika masa picit tu senang je isinya. Sebelum ini kita lihat cara membuat teluar itik masin secara tradisional atau kaedah salutan.


Cara Buat Petai Jeruk Yang Diidamkan Reflect Relax


Mak Ajar Buat Jeruk Petai Senang Je Rupanya


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Buat Petai Jeruk Tahan Lama Youtube

Post a Comment

0 Comments

Ad Code